Göran Kenttä om elitidrottares hälsa

Nyheten publicerad | 2019-12-20

I flera tidningar hittas artikeln om att Frida Karlsson och Ingvild Flugstad Østberg stoppas från att tävla. Sunt! Tycker Göran Kenttä.
– Att uppmärksamma problemen kan leda till att färre idrottare går in i väggen.

Att elitidrottare tangerar gränsen för vad som är möjligt att pressa sin kropp till är knappast en nyhet. Aktiva inom uthållighetsidrotter är speciellt utsatta för hög träningsbelastning – åkarna i svenska skidlandslaget tränat upp mot 1 000 timmar per år.
De aktiva kan dessutom dra fördel av att ha en låg kroppsvikt – samtidigt som de förväntas prestera. Det medför stora utmaningar vad det gäller balans och det finns ingen enkel lösning som passar alla.
– Det finns ingen magisk gräns för träningsvolymen för optimal träningseffekt. Det skiljer sig massor åt och är beroende på återhämtningen, vad man äter, hur man sover, hur man kan koppla av och vilka övriga icketräningsrelaterade stressfaktorer man har i livet, säger Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid GIH.

Undvik överträning

För att undvika att idrottare hamnar på fel sida om gränsen, där överträningsrelaterad problematik, depression, ätstörning, skador och påverkad bentäthet är några av de möjliga konsekvenserna, genomför man regelbundna hälsokontroller. Det var efter en sådan kontroll som norskan Ingvild Flugstad Østberg, regerande mästare i totala världscupen och i Tour de Ski, stoppades från att tävla på grund av att hälsokraven inte uppfyllts. I början av december stoppades även den svenska talangen Frida Karlsson av samma orsak och 20-åringen kommer inte till start i den stundande touren.

En annan del i hälsoarbetet är att förbunden låter idrottarna föra dagbok kring träning och kost, och svara på olika typer av självskattningsformulär, berättar Göran Kenttä.

Läs hela artikeln i Kristianstadsbladet