Dan Wiorek i Kropp & Själ om basketspelet

Nyheten publicerad | 2019-01-16

Bild på Magic JohnsonI programmet Kropp & Själ får vi veta hur basket uppfanns, Magic Johnsons uppväxt och hur han i college fick sitt genombrott. Magic Johnson var NBA:s stjärnspelare och hans vision under hela sin karriär är att han i första hand varit underhållare och i andra hand idrottare. När han meddelade att han har HIV valde han att sluta spela basket, men gjort flera comebacker. Idag är han en framgångsrik affärsman och driver en kampanj för säker sex och svartas rättigheter.

I programmet medverkar Dan Wiorek, utbildningsledare tränarprogrammet GIH, som uttalar sig om basketspelet och tidigare elitspelare. Magic är 206 lång – har längd en fördel i basket?

– Långa spelare har en fördel då de kommer över andra spelare och får en annan vinkel. Det är även en fördel vid spelet under korgarna. Rent logiskt är det svårt för korta spelare att skjuta över de som är längre. Däremot kan de utveckla andra styrkor och förmågor som att de är spänstigare, spelar närmare golvet och är motoriskt snabba. De avlossar även skott med styrka och snabbhet. Många basketspelare är enormt vältränade och lyfter mer i bänkpress än andra idrottare.

BIld på Dan WiorekBasket konstruerades som en mild sport, men är det många skador inom sporten?
– Det är inte fler skador jämfört med till exempel ishockey och ridning. Däremot tar fingrar stryk när de tar emot bollarna, framför allt drabbas de yngre spelarna. Även fotledsstukningar och knäskador för flickor. Det finns knäkontrollsövningar som är bra för att undvika skador men detta görs inte i tillräcklig utsträckning.

Basket är en sport för alla och när man provat att spela är det väldigt roligt.
– Många flickor med utländsk bakgrund har börja spela riktigt stort. Jag tror att många av dessa tjejer även uppskattar en ny livsstil med egen klädstil, musik och att vara tillsammans mellan träningarna. Till viss del beror denna framgång på de strategiska satsningar som Svenska Basketförbundet gjort, men vi måste ut mer bland skolor för att få fler intresserade.

Scrolla in 31 minuter in i programmet för att ta del av Dan Wioreks intervju. Tidigare i programmet kan du även ta del av Charles Barton, baskettränare i Djurgården basket och före detta GIH-student vid tränarprogrammet, som berättar om när Magic Johnson kom till Borås och spelade basket. Med är även Malin Wahlberg, journalist Sportbladet.

Länk till radioprogrammet