Sandra Eriksson satsar på att bli tränare och ny distans

Nyheten publicerad | 2018-09-05

Efter sex år som idrottare på heltid satsar Sandra Eriksson nu på att bli tränare och en ny distans.

Bild på Sandra ErikssonSandra Eriksson har tre gånger utsetts till årets friidrottare av Svenska Finlands Idrottsförbund. Hon har även vunnit tio raka mästerskap på 3 000 meter hinder i finländska mästerskapen i friidrott och år 2010 vann hon även 1 500 meter och 5 000 meter. Hon slog det finländska rekordet på 3 000 meter hinder 2013 i Stockholm. Hon har i år haft en fantastisk säsong, men sprungit fel sträckor. Nu har Sandra Eriksson börjat på tränarprogrammet vid GIH och hon kan även ha hittat sitt framtida yrke...

Slog sitt personliga rekord

Sandra Eriksson var ett av de största glädjeämnena under öppningsdagen av friidrottskampen mot Sverige i Tammerfors. Hon slog sitt personliga rekord och vann 5 000 meter i sitt första lopp på distansen på fem år. På 1 500 meter några timmar senare orkade hon inte längre än till en femte plats, men dagen som helhet blev trots det rejält på plus.
– 5 000 var en jättestor överraskning då jag inte hade något självförtroende. Jag har tränat väldigt, väldigt lite i flera veckor och var egentligen inte jättetaggad på att vara med. Därför valde jag också att springa två grenar, för att köra allt eller inget, säger Sandra Eriksson.

Ingen framgång skynda sig tillbaka

Hon har nu stafett-FM och något enstaka landsvägslopp kvar av säsongen. Eriksson genomgick en häloperation hösten 2016 och i fjol blev det endast fyra tävlingar, varav ingen på 3 000 meter hinder. Förberedelserna inför denna säsong bromsades upp av en belastningsskada i foten och hon blev rejält efter i träningstidtabellen. Därför försökte hon skynda sig tillbaka i hinderform – och det straffade sig.
– Problemet var att jag i princip inte sprungit hinder på två år och sen försökte jag köra jätteintensivt i en månad. Träningen gick bra men det blev lite för mycket för ryggen med alla hopp.

Haft en framgångsrik säsong

Eriksson har haft positiva resultat under sommaren. Däremot misslyckades de fyra EM-gränsjakterna på 3 000 meter hinder och 1 500 meter.
– Jag har gjort personbästa två gånger på tio kilometer på landsväg, två gånger på 800 meter, två gånger på fem kilometer och träningen har gått bra mellan tävlingarna. Så jag tycker att det har varit en fantastisk säsong, men när det borde ha gått som bäst så har det gått som sämst. Så blir det ibland när man inte har kunnat träna helt normalt.

Kombination på VM

Nu riktar den elvafaldiga mästerskapslöparen blickarna mot nästa säsong. Hon har lärt sig av misstagen och kommer inte att stressa sig tillbaka till 3 000 meter hinder. Istället väljer hon att gå in i säsongen med en helt ny plan.
– Jag ska nu fokusera på 1 500 meter och inte göra samma misstag att springa hinder innan kroppen är redo. Men jag har kollat att det är möjligt att kombinera 1 500 och hinder på VM, så antagligen kommer jag att köra både och.

Studier och idrott samtidigt

Förutom grenvalet sker också en annan stor förändring i Sandra Erikssons liv. Hon har börjat en tränarutbildning på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, där hon bor.
– Det här är en utbildning jag länge velat gå, så jag tänkte att jag provar nu och ser om det funkar att kombinera med träningen, säger Eriksson.

Källa wikipedia och Svenska Yle