Niklas Psilander om att springa maraton i hettan

Nyheten publicerad | 2018-05-31

Bild på Niklas PsilanderDet gäller att dricka ordentligt inför Stockholm marathon på lördag.
– Enligt väderprognosen ska det bli ordentligt varmt och för den som redan innan loppet är uttorkad kan det bli farligt, säger Niklas Psilander.

– När det är uppåt en 30-grader varmt påverkas vår prestation väldigt mycket. Du presterar sämre även om du anpassat dig till värmen, förklarar Niklas Psilander.

Han är lektor på GIH i Stockholm och har doktorerat på konditionsträningens effekter i muskeln. Dessutom är han själv en hängiven löpare och planerar att springa maraton på lördag.

Niklas Psilander på GIH låter inte värmen stoppa honom från att springa maraton.

– Min bästa tid är 2:52 och jag hade tänkt att slå den tiden på lördag, men med tanken på värmen går det nog inte att pressa den här gången.

Förlorar mycket vätska

Han förklarar att man tappar cirka sju liter av kroppens vätska under ett hett maraton, även om det är individuellt. Och den förlusten försämrar självklart resultatet. Men det går inte att kompensera all vätskeförlust under loppet.

– Kroppen kan inte ta upp mer än cirka en liter vätska per timme. Under loppet är det därför lämpligt att dricka cirka tre deciliter var 20:e till 30:e minut.

– Och det gäller att dricka mycket i god tid innan loppet och gärna sportdryck som innehåller rätt ämnen, säger Niklas Psilander.

– För de som tränar mycket är det ofta enklare att ställa om. De som inte legat i hårdträning ligger mer illa till, förklarar Niklas Psilander.

Se inslaget i SVT Lokala nyheter

I TV4:s lokala nyheter