GIH-studenten Aisha Faiqi valde tränaryrket framför sin egen karriär

Nyheten publicerad | 2018-07-09

Bild på Mattias Hellman och Aisha Faiqi Aisha Faiqi läser på GIH och en lovande mittfältare men valde att satsa på att bli tränare åt ett killag i Hammarby fotbolls pojklag. Det finns inte många kvinnliga tränare inom fotbollen, men nu vill Aisha Faiqi visa vägen och hoppas att fler följer efter.

Trots anbud från damallsvenska Kalmar och Hammarby samt möjligheten att vara kvar i Uppsala Fotboll valde den tekniska mittfältaren att avsluta sin karriär endast 21 år gammal.
– Jag valde att lägga av då jag kände att motivationen inte fanns. Jag tyckte inte att det var värt att gå från lektioner raka vägen till träningen, jag förlorade all min fritid, all min energi och på det förlorade jag motivationen. Då är det inte så roligt att spela fotboll, säger Faiqi som studerar vid Gymnastik- och idrottshögskolan.

GIH ledde vägen till tränaryrket

Just skolan blev sedan vägen in till en ny karriär som tränare. Sedan starten av säsongen är Faiqi nämligen assisterande tränare för ett P06-lag i Hammarbys akademi. Med det är hon den första kvinnan någonsin som är verksam som tränare i akademin.

– Jag och huvudtränare Mattias Hellman går på samma skola. En dag satt vi i matsalen och diskuterade fotboll och då frågade han om jag ville bli hans assisterande. Jag svarade ja lite på skoj och sedan släppte vi det, men någon vecka senare så kom han tillbaka och frågade om jag verkligen ville. Då var jag på en intervju med chefstränare Martin och sedan fick jag jobbet, säger Faiqi efter en träning på Hammarbys träningsanläggning i Årsta.

 

– Det har helt klart varit lärorikt. Även om man kan mycket fotboll så betyder inte det att man kan lära ut det, så det har varit kul att se Mattias och hur hans ledarstil fungerar och komplettera det med min egen. Jag har inte varit här jättelänge, men jag känner verkligen att man börjar lära sig lite mer om hur Hammarby vill spela och vad som krävs för att ge killarna energi, säger Faiqi och fortsätter:
– Till skillnad från tjejer så vill de här ha det mycket mer... En hårdare ton när man pratar så att de ska få energi. Sedan är det säkert från lag till lag och spelare för spelare, men i det här laget får de energi av att man skriker och peppar.

Vad fick du för reaktion när du kom?
– Jag tycker att det har varit väldigt bra. Alla killar i alla lag har accepterat det och det har liksom inte varit några konstigheter. Tränarna har inte behandlat mig på något annat sätt än de behandlar varandra och det känns skönt, det känns inte som att man är den enda tjejen. Jag trodde att det skulle bli mer tydligt att det bara var jag och att det skulle bli jobbigare eftersom killar pratar med killar på ett annat sätt än de pratar med tjejer, men jag tycker att det har varit väldigt bekvämt och det känns skönt.

Kvinnor som tränare i herrlag är extremt sällsynt och även på damsidan är det en klar majoritet män som är tränare. Från parkbänken bredvid konstgräsplanen på Årsta Idrottsplats hoppas ändå Faiqi att hon kan inspirera fler att gå samma väg i framtiden.
– Det hoppas jag verkligen. Jag hoppas att jag kan göra ett så pass bra jobb så de i Hammarby känner att det finns kompetens i kvinnor så att man vågar ta in fler.

Varför är så få kvinnor är tränare?
– Det är ett samhällsproblem. Jag tror att det är kopplat till det, det är mycket män som är sportintresserade och då får de för sig att de kan mycket mer än kvinnor och det är också de som tar till sig tränarjobben. Det hänger också ihop med att på elitnivå så kan man se att exempelvis Zinedine Zidane eller Olof Mellberg efter sina karriärer har tjänat så pass mycket både ekonomiskt och fotbollsmässigt att de kan fortsätta som tränare medan kvinnor ofta får ha en utbildning vid sidan och kanske känner att de måste ta en paus efter karriären för att fokusera på arbete, de inte har samma ekonomiska förutsättningar. Det är lite tråkigt.

Även Faiqis tränarkollega Mattias Hellman, som även är tränaren i Hammarbys U17-lag, hoppas att det här ska vara en start på något.
– Det hoppas jag verkligen. För oss i Hammarby och mig personligen handlar det inte om vilket kön du har utan har du tillräckligt mycket kompetens så spelar det ingen roll om du är mörk, ljus, kvinna, man, gammal eller ung. Är det en person som har tillräckligt mycket kompetens så ska den in i klubben och jag hoppas verkligen att Aishas val att stiga in i Hammarby kan leda till att fler kvinnliga tränare tar den chansen, speciellt på tränarutbildningarna, säger han.

Läs hela artikeln

http://www.unt.se/sport/faiqi-skriver-historia-i-hammarby-5016054.aspx