GIH med i svensk studie om testosteron

Nyheten publicerad | 2018-02-05

Just nu pågår, här i Sverige, en unik undersökning, för att ta reda på vilken effekt det manliga könshormonet testosteron har på fysiskt aktiva kvinnor. Det är KI som tillsammans med GIH ansvarar för denna studie.

Att kvinnor producerar lika höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron som män är väldigt ovanligt. Men det är vanligare inom idrotten.
– Otroligt mycket vanligare inom elitidrotten än i den allmänna befolkningen, ungefär 150 gånger vanligare inom elitidrotten, säger professor Angelica Lindén Hirschberg vid KI som leder studien. Det inte handlar om dopning utan att kroppen själv producerar de här höga nivåerna av testosteron.

Testosteron viktigaste orsaken till bättre prestation

– Det kan innebära en fördel ur prestationssynpunkt. Vi vet att könsskillnaden är mellan 10 och 20 procent för de flesta idrotterna, det vill säga att män presterar bättre. Testosteron är sannolikt den viktigaste orsaken till den här könsskillnaden, säger Angelica Lindén Hirschberg.

2011 stängde det internationella friidrottsförbundet IAAF ute kvinnor med manligt höga nivåer av testosteron. En som stängdes av var Caster Semenya som vann VM-guld på 800 meter år 2009. Beslutet från IAAF stoppades 2015 av idrottens skiljedomstol Cas. Cas kräver fortfarande mer bevis för att de aktiva verkligen drar fördel av det. Därför genomförs just nu den här studien.

Lyssna på inslaget i Radiosporten

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6878689