GIH-forskare uttalar sig om träningmyter

Nyheten publicerad | 2018-01-09

Träna bakfull är inte bra för hjärtat, ät direkt efter träning och stretching botar träningsvärk. Eller? Dagens ETC har pratat med Mikael Mattsson och Örjan Ekbom vid GIH för att reda ut vad som egentligen stämmer.

MYT: "Att träna bakis är dåligt för hjärtat"

Bild på Örjan EkblomAlkohol och träning är för de flesta något som inte går ihop. Men enligt experterna är det inte farligt för hjärtat att sticka ut och jogga eller gå till gymmet dagen efter en blöt kväll. Det är bättre att träna lätt trots bakfylla än att inte träna alls, enligt Örjan Ekblom vid GIH.
– Om alkohol blir en ursäkt för att inte träna är det bättre att ställa in bakfyllan, säger han.

Däremot så är skaderisken något högre för den som tränar bakfull.
– Koordinationen, balansen och reaktionsförmågan blir sämre vilket kan öka skaderisken något om man till exempel åker slalom eller tränar innebandy. Då kan det passa bättre att ta en joggingtur, säger Örjan Ekblom.

Den fysiska prestationsförmågan kan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag.

Denna myt är falsk!

MYT: "Det är viktigt att stretcha för att inte få träningsvärk"

Det finns ingenting som tyder på att stretching minskar träningsvärk. Varken stretching före eller efter ett träningspass.
– Stretching är viktigt för att få fullgod rörlighet, vilket de flesta inte har. Men att det skulle hjälpa mot träningsvärk är en myt, säger Mikael Mattsson vid GIH.

Träningsvärk får man främst efter så kallade excentriska rörelser, där muskeln förlängs. Skidåkning, löpning utför i backar och utfallssteget när man spelar badminton är typiska exempel.
– Träningsvärk beror på att musklerna bryts ner lite grann, vilket är en bra signal för att den sedan ska bygga sig starkare. Med stretching drar du ut muskeln ytterligare vilket inte hjälper mot träningsvärken, förklarar Mikael Mattsson.

Denna myt är falsk!

Bild på Mikael MattssonMYT: "Det är viktigt att äta direkt efter träning"

Kasta i dig mat inom en timme efter träningspasset eller din träningseffekt går förlorad. Nja, det stämmer inte riktigt, åtminstone inte om du ätit bra innan passet.
– Träningen kommer inte att gå förlorad, men om du ska köra nästa pass snart efteråt är det viktigt att få i sig kolhydrater snabbt för att återhämta sig så fort som möjligt. Det är dock väldigt få som tränar och tävlar som Tour de Ski-skidåkare. De flesta motionärer har någon dag till nästa pass och då spelar det inte så stor roll, säger Mikael Mattsson.

När det gäller proteiner verkar det viktigaste vara den totala mängden du får i dig under dygnet (där riktlinjen är cirka 1-2 gram per kilo kroppsvikt och dygn). Timingen är inte alls lika avgörande, så det går bra att ta proteinerna innan träningspasset.

Denna myt kanske stämmer.

MYT: "Kvinnor som styrketränar får gigantiska muskler"

Att en kvinna som styrketränar kommer förvandlas till en bodybuilder är en vanlig föreställning. Men det ska till extremt mycket träning för att bygga upp stora och svällande muskler som kvinna eftersom doserna av testosteron och andra tillväxthormon är så pass mycket lägre hos kvinnor jämfört med män.
– Även om en kvinna styrketränar tre gånger i veckan så kommer hon inte att få otroligt stora muskler. Det krävs ofta otillåtna tillskott för att det ska bli så, säger Mikael Mattsson.

– Paradoxalt nog så gör de olika hormonnivåerna att kvinnor kan träna både oftare och "hårdare" än män. Ju mer muskelmassa, desto större belastning kan man utsätta sig för och desto mer tid krävs för återhämtning, vilket gör att kvinnor generellt har kortare tid till full återhämtning.

Denna myt är falsk!

MYT: "Jag har så lite tid att träna så det lönar sig inte"

Den som "inte har tid" att träna kan lägga ner argumenten nu. Forskargrupper i Japan, USA och Storbritannien har undersökt hur långt ett träningspass måste vara för att löna sig och resultatet är slående.
– De har kommit fram till att det räcker med en minuts träning, till exempel tre gånger 20 sekunder, tre gånger i veckan för att förbättra sin kondition betydligt och få många av hälsoeffekterna av träning. Men då gäller det att köra på i full fart och "spurta" med till exempel cykelintervaller. Det man vinner i kortare tid får man betala med högre intensitet, säger Mikael Mattsson.

Denna myt är falsk!

Läs hela artikeln i tidningen ETC