Förhöjda testosteronvärden kan äventyra kvinnoidrotten på sikt

Nyheten publicerad | 2018-08-20

Björn Ekblom uttalar sig i SVT Sport om den testosteronstudie som pågår på GIH. Studien är ett samarbetsprojekt tillsammans med KI.

De förhöjda testosteronvärdena inom kvinnlig idrott har länge varit ett aktuellt ämne. Det har främst aktualiseras i kombination med den överlägsna friidrottaren och 800-meterslöparen Caster Semenya från Sydafrika. Men det finns också andra fall, som den indiske löparen Dutee Chand som springer 100 meter.

Turerna har varit många och fram och tillbaka. Det senaste i turordningen är att det Internationella friidrottsförbundet, IAAF, har beslutat att ett regelverk ska träda i kraft den 1 november 2018. Regelverket innebär att en kvinnlig löpare som springer mellan 400 meter och en mile (drygt 1600 meter) inte får lov att ha mer än 5 nanomol testosteron per liter, vilket är dubbelt så mycket som den normala testosteronnivån hos kvinnor: 0,8-1,8 nanomol testosteron per liter.

Förmågan skiljer sig åt med tre till fyra procent

Bild på Björn EkblomSamtidigt som denna kontroversiella fråga stöts och blöts internationellt arbetar också ett svenskt forskarteam, på Gymnastik- och idrottshögskolan och Karolinska Institutet i Stockholm, med ämnet. 48 kvinnor har ingått i den tio veckor långa studien, där hälften har fått testosteron under kontrollerade former. Den andra hälften har fått placebo. Förutom de praktiska testerna där framför all prestationen har undersökts, har de även utfört tester som mäter självförtroende och självbild.
– Bakgrunden är att vi vill titta på om ett tillskott av det manliga könshormonet testosteron påverkar kvinnor, säger Björn Ekblom till SVT Sport.

Grenar med de största skillnaderna

Angelica Linden Hirschberg vid KI sitter med i IAAF:s medicinska råd som tagit fram det nya regelverket. Regelverket bygger bland annat på en studie som presterades i British Journal of Sports Medicine förra året. Forskarna undersökte resultaten och testosteronnivåerna på 2 127 deltagare från VM 2011 och 2013. Det nya regelverket har angränsats och fokuserats på de grenar där de har sett största skillnaden.
– Det råkade vara medeldistansen för kvinnor. Hypotesen är att de i de här grenarna är styrka viktig och tekniken mindre viktig. Om man jämför med andra grenar kan där styrka är viktig kan teknik kompensera om styrkan inte räcker till, säger Angelica Linden Hirschberg.

Nya nivåerna nära lägsta nivån hos män

De nya reglerna sattes på nivån 10 nanomol testosteron per liter – nära den lägsta nivån hos en man. Detta ifrågasattes av idrottens skiljedomstol CAS som tvingade IAAF att häva regeln och krävde mer bevis för hur stor fördel kvinnor med förhöjda testosteronvärdet har. Efter nya studier har de nya nivåerna sänks.
– Vi har kunnat visa att det finns en korrelation mellan den egna testosteronproduktionen och hur man presterar. Vi har kunnat visa att om man delar in kvinnor utifrån om man har relativt höga testosteronnivåer jämfört med de som normala, så skiljer sig förmågan tre-fyra procent. I idrottssammanhang kan ju det vara helt avgörande ifall man får medalj eller inte, säger Angelica Linden Hirschberg.

Undantas behandling

Den nya regeln drabbar inte alla med förhöjd testosteronhalt, men de som har en kraftigt ökad testosteronhalt i kroppen påverkas.
– Det man kan känner oro för är de som föds med förhöjd nivå att de selekteras till idrotten och undanhåller behandling, säger Angelica Linden Hirschberg.

Kan påverka hela kvinnoidrotten

Caster Semenya har tagit det nya regelverket till den idrottsliga skiljedomstolen CAS, och menar att det är diskriminering. Angelica Linden Hirschberg förstår henne, men vill också påpeka det andra perspektivet.
– Om man utgår från ett enskilt fall är det orättvist. Men om man ser det ur ett större perspektiv och tänker på medtävlare kan man vända på det och tycka att det är orättvist utifrån deras perspektiv.

Och hon ställer sig frågan: "Hur skulle det kunna påverka hela kvinnoidrotten"?
– När man kanske på förhand vet vem vinnaren är. Jag tror att det kan äventyra kvinnoidrotten på sikt.

Ta del av inslaget i SVT Sport där de även visar de sista testerna från GIH.

Läs mer om forskningsprojektet vid GIH om kvinnor och testosteron