Elin Ekblom Bak i podden Motionsklubben

Nyheten publicerad | 2018-08-21

I podden Motionsklubben provar systrarna Kallur olika träningsformer för att hitta den som passar dem bäst. I första avsnittet provade de på thaiboxning. I det andra var det dags för crossfit.

För att få svar på frågan om vardagsmotion intervjuade systrarna lektor Elin Ekblom Bak i idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet. Frågan är om svenskar som tränar tillräckligt rör på sig nog?
Bild på Elin Ekblom Bak– Resultatet är hur vårt samhälle ser ut i dag jämfört med hur det var när vi var små. I dag sitter vi mycket mer under vår vardag jämfört med tidigare då man var tvungen att röra på sig för att komma till skolan och leka med kompisar efter skolan. Nu har vi byggt bort den naturliga vardagsaktiviteten och därför har träningen blivit viktig. Detta är ett resultat av det nya samhället där vi rör på oss för lite trots att våra kroppar är byggda för rörelse, säger Elin Ekblom Bak.

Har vi byggt bort vardagsmotionen?

– Nu är det mer fokus på att vara på ett visst ställe med rätta kläder och det ska dokumenteras via sociala medier. Det intressanta är att få gör så mycket som man rör på sig 30 minuter per dag. I studier på medelålder män och kvinnor att det är 6-7 procent som rör på sig tillräckligt mycket. De fysiska aktiviteterna har även blivit mer extrema där man ska vara med i långa lopp som Vätternrundan och Vasaloppet, säger Elin Ekblom Bak.

Är det viktigare med vardagsmotionen än de gånger man tar på sig träningskläder?

– Vårt dagliga rörelsemönster är uppdelat i lågintensivt, stillasittande samt medel- och högintensivt. Det vi kan göra är att röra oss i vardagen och få stillasittande personer att bli mer vardagligt aktiva. Träningen vet vi har stor effekt på välbefinnandet, pulsen, konditionen, muskelstyrka under de 30 minuter per dag. Det som är bra när det blir till och vardagsmotionen och det behöver inte kosta något, säger Elin Ekblom Bak.

Vilka förändringar har du gjort i ditt liv?

– Som tidigare elitidrottare upplevde jag att blev väldigt inaktiv när jag fick mitt första barn. Därför köpte jag en träningsklocka som visar hur mycket jag rört på mig. Jag cyklar till jobbet, vilket är ett bra sätt att röra på sig, och rör mig i trapporna på arbetet. Och att få in det i vardagen nu när jag inte har de inplanerade träningarna, säger Elin Ekblom Bak.

Elin Ekblom Bak intervjuas vid 28:30 in i podden Motionsklubben