Björn Ekblom om pt i DN

Nyheten publicerad | 2018-11-12

Bild på Björn EkblomDet är inte nödvändigt att teckna ett medlemskap hos någon av gymkedjorna för att komma i gång, enligt Björn Ekblom, som är forskare emeritus i fysiologi vid GIH. Han är kritisk till kostnaden för en pt.
– För mig är det obegripligt att betala så mycket för en tränare. Om du går med i en idrottsförening eller vanlig gymnastikförening betalar du bara medlemsavgiften, sedan får du den träning du behöver, säger Björn Ekblom.

Det går att uppnå samma resultat på annat sätt, anser han.
– Det är jag övertygad om. Vanliga idrottsföreningar brukar ha program i olika steg, säger Björn Ekblom.

Vad finns det för alternativ till de stora gymkedjorna?
– En vanlig gymnastikförening i exempelvis Borlänge kan ha gymnastik på måndagar och torsdagar för personer som vill komma i gång. De har även utbildat folk som sköter det där, säger han.

Björn Ekbloms tips till personer som vill komma i gång är att börja med att bli fysiskt aktiv till vardags, som att exempelvis promenera.
– Du behöver inte gå till ett gym för att komma i gång. En bra början är att gå fyra–fem kilometer varje dag i snabb takt. Snart kanske du märker att du är svag i kroppen och söker något styrketräningsprogram hos en idrottsförening eller hos någon av kedjorna, säger han.

Ett vanligt misstag är att ha en för hög ambitionsnivå i början, enligt Björn Ekblom.
– Blir det för hårt är det lätt att tappa lusten men det kan också medföra skaderisk. Det är bättre att börja långsamt. Det är en vanlig erfarenhet som jag har.

– De bästa instruktörerna ser sådant. De behöver inte köra hårt med folk. Det finns många varianter av vattengympa och vanlig pensionärsgymnastik. Det gäller att hitta sin modell, säger han.

Personer som vill förebygga ohälsa rekommenderas även att gå till en så kallad lotsmottaggning. Hit vänder sig främst personer som fått fysisk aktivitet utskrivet på recept av sjukvården, men även andra kan få hjälp.
– Efter att ha fått motion på recept kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. På en lotsmottagning finns hälsopedagoger som kan ge kost- och motionsråd och rekommendera ställen att vända sig till, säger Björn Ekblom.

Läs hela artikeln i DN