Två GIH-studenter möttes i stockholmsderby

Nyheten publicerad | 2017-10-12

Bild på Lukas Syberyjski och Johan PalmJohan Palm och Lukas Syberyjski studerar båda på tränarprogrammet vid GIH och båda kommer från Skövde. Johan tränar Djurgårdens och Lukas AIK:s U19-lag och i helgen ställdes de mot varandra...

De spelade fotboll tillsammans i IFK Skövde i mitten på 2000-talet, men sedan dess har båda två hamnat i Stockholm och satsar numera på karriärer som tränare i stället. I helgens match ställdes de båda kompisarna och före detta skövdeborna öga mot öga som tränare för var sitt lag.
– Vi hade inte så stort fokus på att det var Skövde mot Skövde utan det var mer en rolig detalj när matchen väl var över, säger Lukas.

Djurgården vann med 3-1

– Jag tror inte att det var någon vidare prestige mellan mig och Lukas, däremot är det prestige mellan föreningarna. Det betyder mycket för spelarna och föreningarna att prestera bra i de matcherna, säger Johan, som gick segrande ur striden sedan Djurgården vunnit matchen med 3–1.

Även om de är engagerade i olika klubbar så håller de kontakten och träffas emellanåt. Att de båda vännerna från Skövde dessutom har blivit ungdomstränare i två av Sveriges främsta fotbollsföreningar är extra roligt. Medan Lukas har varit i AIK:s U19-lag under några säsonger fick Johan Palm ta över Djurgårdens dito inför höstsäsongen i år när hans företrädare Christofer Augustsson lämnade föreningen för att bli förbundskapten för U15-landslaget.

Pluggar på GIH

Johan har varit i Djurgården under sex säsonger och han kombinerar rollen som ungdomstränare i DIF med att plugga till idrottslärare och specialidrottslärare i fotboll på Gymnastik- och Idrottshögskolan, GIH. Om två år är han klar med utbildningen och drömmen är att jobba med fotboll.
– Det här är definitivt något som jag vill satsa på. Ambitionen är att få arbeta som fotbollstränare på heltid och gärna på så hög nivå som möjligt, fortsätter Johan, som inte kommer att vara kvar i Djurgårdens U19-lag nästa säsong.

– Jag kommer att jobba med U17 nästa år, men inte som huvudtränare då det kräver att jag kan vara tillgänglig för skolträningar på förmiddagarna. Detta var anledningen till att jag tackade nej till en heltidstjänst för U19 under hösten eftersom jag samtidigt pluggar 100 procent, vilket i längden inte är hållbart för att genomföra ett så bra arbete som möjligt. Jag vill bli klar med skolan vilket även föreningen vill då de uttryckt att de ser mig som ett långsiktigt alternativ, säger Johan.

Lukas Syberyjski vet inte riktigt vad som händer nästa år.
– Jag har ett utgående avtal så vi får se vad som händer efter säsongen, men det kommer att bli en fortsättning inom Stockholmsfotbollen på något sätt.

Båda Johan och Lukas siktar uppåt i sina tränarkarriärer och eventuellt möts de igen – kanske som tränare för var sitt A-lag.