Ny bok 2010: Från stav till stav.

Nyheten publicerad | 2010-10-04

Ny bok: Från stav till stav. Utvecklingen till elit inom svenskt skidskytte. Författare är högskolelektor Rolf Carlson.

Topplaceringar från internationella mästerskap har under senare år regnat överBok: Från stav till stav svenskt skidskytte – över 60 världscupsegrar, 12 VM-guld samt tre OS-guld. Från en anonym tillvaro satte Magdalena Forsberg svenskt skidskytte på kartan med sina sex VM-guld och fem totalsegrar i världscupen perioden 1997–2002. Därefter har både manliga och kvinnliga åkare återfunnits i världstoppen.

Rolf Carlson visar i sin studie att riksidrottsgymnasierna (RIG) spelat stor roll i Sveriges utveckling till elit inom skidskytte. Uppväxtmiljön och tidig erfarenhet av längdskidåkning och skytte har också haft stor betydelse.

Författaren har intervjuat både åkare och tränare och belyser bland annat Wolfgang Pichlers roll för framgångarna inom det svenska landslaget. Dessutom beskrivs hur tävlingsorganisationen med det svenska vallateamet påverkat utvecklingen.

Boken vänder sig till alla intresserade av skidskytte och de som är intresserade av hur en relativt liten idrottsgren i Sverige kunnat utvecklas till en imponerande elitidrott.

Författaren Rolf Carlson, fil dr och idrottsforskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, belyser dessa och liknande frågor i ett försök att bidra med förklaringar till utvecklingen till en imponerande elitbredd inom skidskytte.

Läs mer eller köp boken på Stockholms universitets förlags webbplats.