Ny bok 2008: Idrottarens återhämtningsbok

Nyheten publicerad | 2008-04-08

Ny bok: Idrottarens återhämtningsbok. Författare är Göran Kenttä och Michael Svensson.

Syftet med Idrottarens återhämtningsbok är att belysa återhämtning ur ett helhetsperspektiv. Den inspirerar även till att skapa individuellt anpassade strategier och att optimera förutsättningarna för prestationsutveckling, både på lång och kort sikt. I boken finns användbara verktyg för effektiv återhämtning som kan utföras både av motionärer och elitidrottare.

Therese Alshammar, Per Elofsson och Charlotte Kalla ger sin syn på återhämtning

I en del av denna bok ger tre idrottsprofiler sin syn på återhämtning: Therese Alshammar, en av världens bästa simmerskor, Per Elofsson, en av de bästa längdskidåkarna genom tiderna, och Charlotte Kalla, längdskidåkerskan som slog igenom vintern 2008 och vann både "Tour de Ski" och det svenska folkets hjärtan. Alla tre tävlar eller har tävlat i idrotter som ställer stora fysiska krav och som innebär att återhämtning alltid är, och har varit, avgörande för deras prestationer. Här diskuteras hur de upplever och värdesätter återhämtning, både personligen och i sina respektive idrotter. I samband med intervjun med Charlotte Kalla uttalar sig även hennes tränare och förbundskapten, Joakim Abrahamsson.

Per Elofsson slog igenom 1998 genom att vinna sin första världscup och efter den tävlingen firade han stora triumfer med många världscupssegrar, VM-medaljer och ett OS-brons. 2005 meddelade Per vid en presskonferens att han skulle avsluta sin skidkarriär på grund av utbrändhet. I boken kan du läsa Pers berättelse om den tid då allt började gå snett. Han berättar om stressen och rädslan över att tappa kontrollen över sin egen kropp och strävan att bara vilja framåt fast han kände att det inte skulle fungera.

I boken kan du bland annat läsa om:

  • Kost - hur näringsintaget optimeras för att uppnå en bra återhämtning.
  • Sömn - sömnförstörare och vad som ger förutsättningar för god sömn.
  • Träning - träning med syfte på återhämtning, formtoppning, aktiv vila.
  • Psykosocial återhämtning
  • Alternativa återhämtningsmetoder

Läs mer om boken hos förlaget SISU idrottsböcker

Författare

Göran Kenttä

Michael Svensson