Lån och service


Får jag låna?

Alla är välkomna att låna från Gymnastik- och idrottshögskolans bibliotek, men du måste vara 16 år eller äldre. Årsböcker och tidskrifter är inte till utlån. Kurslitteraturen får endast lånas av GIH:s studenter.

Hur gör jag?

Se våra öppettider och vägbeskrivning för att hitta till GIH biblioteket. För att få låna krävs ett lånekonto, som du får mot uppvisande av legitimation.

Vi har en självbetjäningsdator där du själv lånar och lämnar tillbaka böckerna. Böcker kan också lämnas i bibliotekets återlämningslåda som är placerad utanför biblioteket. 

I vår webbkatalog kan du låna om dina böcker (max 10 gånger) om det inte är kö på dem. För att kunna logga in måste du ha en pinkod till ditt lånekonto. Kontakta biblioteket för att få en pinkod.

Du som inte bor i Stockholmsområdet har också möjlighet att låna böcker från GIH biblioteket. Du ska då vända dig till biblioteket där du bor (högskole-, skol- eller stadsbibliotek). Ditt bibliotek kan beställa böcker och artiklar från GIH genom fjärrlån. (Är du låntagare hos oss kan du kontakta oss direkt via telefon eller e-post).  

Lånetider

Kurslitteratur (endast GIH-studenter) - 7 dagar. OBS att det är förseningsavgift 20 kr/bok och dag på kurslitteraturen. 

Övrig litteratur - 28 dagar.

Om du har lånat en bok får du ha den hela den dagen som lånetiden går ut. Det innebär att boken måste vara tillbaka senast nästa dag då biblioteket öppnar.

Låna om böcker

Om ingen står på kö på böckerna går det bra att förlänga lånetiden. Du kan låna om dina böcker max 10 gånger. För att låna om böcker loggar du in i vår bibliotekskatalog på webben och går in under rubriken Mig & Mitt. Du måste ha en pinkod, som du väljer på biblioteket. För att låna om fjärrlån måste du kontakta biblioteket.

Det går också bra att ringa eller mejla biblioteket med förfrågningar om omlån. 

Lämna tillbaka böcker

Du lämnar tillbaka böcker i bibliotekets självbetjäningsdator. Om du kommer när biblioteket är stängt kan du lämna böcker i återlämningslådan utanför bibliotekets dörr.

GIH-byggnadens öppettider hittar du på sidan Kontakt 

Reservera böcker

Du kan bara reservera böcker som är utlånade.

Använd webbkatalogen för att söka upp önskad bok.
Klicka på länken Reservera (högt uppe till höger). Logga in med ditt personnummer eller mejladress och pinkod. Du får ett mejl när boken har kommit in och du kan hämta den i bibliotekets infodisk.   

Kurslitteratur

Kurslitteratur lånas endast ut till studenter vid GIH. I bibliotekskatalogen ser du vilka böcker det gäller genom hyllplaceringen = Kurslitteratur. Lånetiden är 7 dagar.

På kurslitteraturen tillämpas förseningsavgifter med 20 kr/ försenad dag och bok.

Som kurslitteratur räknas de böcker som är obligatorisk kurslitteratur i kurser vid GIH. På biblioteket brukar finnas cirka 4 exemplar med 7 dagars lånetid och ett referensexemplar som kan läsas i biblioteket.

Material i magasin

Äldre böcker kan ha hyllplacering "Magasin" eller "Mag" i bibliotekskatalogen (t ex Magasin Eabr eller Mag V). I magasinet finns även tidskrifter som inte är från innevarande år. Magasinet är inte öppet för studenter och allmänhet. Vi hämtar material från magasinet två gånger per dag:

  • Kl 12.00 (finns att hämta ca kl 12.30)
  • Kl 14.00 (finns att hämta ca kl 14.30)

För att i förväg beställa fram material från magasinet kan du skicka ett mejl till biblioteket@gih.se.   

Fjärrlån / beställa artiklar

Studenter och personal på GIH kan fjärrlåna böcker och beställa kopior av artiklar som inte finns på GIH biblioteket. Se först efter att boken eller tidskriften inte finns på GIH biblioteket.

  • Att fjärrlåna en bok är gratis
  • Artikelkopior kostar 20 kr per artikel för studenter

Om boken du söker finns på ett bibliotek i Stockholm fjärrlånar vi inte in boken utan du får istället åka till det andra biblioteket och låna den där (andra regler gäller för GIH-personal). När du beställer en bok eller artikel kan det ta tid innan den kommer hit, räkna med 2 - 5 dagar. Om en bok är utlånad tar det längre tid. 

Artiklar kan vi även skicka hem till dig mot en portokostnad på 10 kr (+ priset för artikeln). Fjärrlånade böcker hämtas och lämnas på GIH biblioteket.

Det är bara studenter och personal vid GIH som kan beställa fjärrlån och artiklar genom GIH biblioteket. Övriga får vända sig till sitt eget högskolebibliotek eller till stadsbiblioteket. 

Inköpsförslag

Om du har tips på en bok som saknas på GIH biblioteket så lämna gärna ett inköpsförslag till oss, t ex i ett mejl. Om den finns i handeln och är av intresse för GIH:s ämnesområden så är det stor chans att vi köper in den. Vi är tacksamma för tips på bra böcker! 

Tidskrifter och dagstidningar

Tidskrifter och dagstidningar får inte lånas hem, men det går bra att kopiera. Största delen av våra tidskrifter finns på webben, särskilt de vetenskapliga.

Läs mer om tidskrifterna på GIH biblioteket. 

Datorer

Biblioteket har 15 stycken publika datorer som kan användas av dig som söker information inom GIH:s ämnesområden. Datorerna kan inte bokas. Studenter vid GIH loggar in med sitt användarnamn och lösenord. Utskrifter tas från ditt vanliga konto. Du fyller på ditt konto (50 öre per utskrift) i bibliotekets infodisk. Du som inte är student kan få inloggning till våra datorer mot uppvisande av legitimation. Utskrifter kostar 1 kr per sida.  

Från bibliotekets datorer har du tillgång till samtliga databaser, tidskrifter och övriga elektroniska resurser som finns på biblioteket. Bibliotekskatalogen finns även på två datorer där du inte behöver logga in för att kunna söka material.

Databaser och e-tidskrifter

Vissa databaser och elektroniska tidskrifter är fritt tillgängliga och kan användas av alla fritt över internet. Detta står utsatt i bibliotekets databas- och tidskriftslistor.

De flesta databaser och e-tidskrifter prenumererar dock biblioteket på genom licensstyrda avtal. Detta innebär att de går att använda på datorerna på biblioteket eller inom GIH. Studenter och personal på GIH har också möjlighet att logga in på distans.

Läs mer om att använda bibliotekets e-resurser utanför GIH. 

Kopiering av biblioteksmaterial

I biblioteket finns en kopiator för kopiering av tidskriftsartiklar och delar av böcker. Hela böcker får inte kopieras av upphovsrättsliga skäl.

Pris för studenter: 50 öre / A4-sida för svartvita kopior. 1 kr / sida för färgkopior eller A3-papper. För icke-studenter kostar svartvita A4 1 kr och färgkopior eller A3 kostar 2 kr. 

Grupprum

Biblioteket ska vara en god studiemiljö för alla studenter. Därför måste det vara tyst i biblioteket. Grupparbeten hänvisas till andra platser.

För grupparbeten kan studenter använda mässen vid studentkåren eller boka grupprum. Bokningar gäller 3 timmar i taget och görs i receptionen.

Dessa grupprum finns: 1455 i huvudbyggnaden, 3303, 3305 och 3306 i övre korridoren samt 2247 brevid dansstudion. Studentkåren har också ett grupprum som bokas hos dem. 

För mindre grupparbeten kan man sitta i korridoren mittemot biblioteket samt i de två sittalkoverna i idrottsbyggnaden, där whiteboardtavlor satts upp.

Tillgänglighet

Biblioteket ligger på entréplanet i GIH:s huvudbyggnad. Det finns två parkeringsplatser för funktionshindrade utanför (parkeringstillstånd krävs, hämtas i receptionen). Till entrén finns en ramp och inne i huvudbyggnaden finns hiss till restaurang etc. På alla plan i byggnaden finns handikapptoalett.

Studenter som behöver särskilda hjälpmedel, t ex talböcker, kan läsa mer på sidan funktionsnedsättning.

Kontakta gärna biblioteket före ditt besök om du har några frågor om tillgänglighet eller något annat

Personuppgifter

För att kunna ge dig tillgång till GIH bibliotekets resurser behöver vi hantera dina personuppgifter (namn, adress, personnummer, telefonnummer och mejladress). Behandlingen följer regelverket i dataskyddsförordningen (GDPR), som gäller i hela EU.

När du skaffar lånekonto och väljer pinkod ingår du ett avtal med GIH biblioteket. Biblioteket behöver hantera dina personuppgifter för att administrera dina lån, ge dig tillgång till elektroniska resurser etc. Vi kommer aldrig använda personuppgifterna till något annat än vad som krävs för att du ska kunna nyttja bibliotekets tjänster. Du kan när som helst avsluta avtalet och vi kommer då att radera dina uppgifter. Om du inte själv väljer att avsluta avtalet raderas ditt inaktiva lånekonton tillsammans med dina personuppgifter två år efter avslutade studier. För dig som inte är student eller anställd vid GIH raderas inaktiva konton efter två år.

Du kan läsa mer om hur GIH behandlar personuppgifter på sidan Behandling av personuppgifter.

Till försäljning 

Böcker
Kinetic Jottings : rare and curious books in the library of the old Royal Central Institute of Gymnastics / Ove Hagelin (1995). Pris 250 :-

200 år av kroppsbildning : Gymnastiska centralinsitutet / Gymnastik- och idrottshögskolan 1813-2013 / Hans Bolling och Leif Yttergren, red. (2013). Pris 269 :- SLUTSÅLD (tillfälligt)

Vykort
Olika motiv. Pris 3 :-

Tygkasse (GIH 200 år)
Pris 30 :- 

Kontorsmaterial
Pennor, kuvert, plastfickor. Pris 2-5 kr.

Frågor?

Kontakta biblioteket!

Telefon: 08-120 538 00

E-post: biblioteket@gih.se

Se även Personal.


Adress till denna sida:
www.gih.se/bibliotek/lan

Corona-information

Coronaviruset - GIH biblioteket är stängt, men GIH-studenter och personal har tillgång med blipp

Läs mer

Funktionsnedsättning

Är du student vid GIH och behöver särskilda hjälpmedel för att genomföra dina studier?

Läs mer

Biblioteket på distans

Du som är student eller personal vid GIH kan använda bibliotekets e-resurser, databaser och tidskrifter hemifrån.

Läs mer om databaser