Kreativt nödvändigt inom sporten

Bild på Teo HärenTeo Härén är författare, föreläsare och han förklarar varför kreativitet är nödvändigt för att lyckas. Teo har i över 15 år arbetat med kreativitet, föreläst i mer än 25 länder och driver Sveriges enda kursgård i kreativitetsutveckling.

Kreativitet är viktig då den används överallt – även inom sportens värld. Zlatan, som kanske är världens bäste fotbollsspelare, har en fantastisk genetisk förmåga och kan bli bra på alla sporter, men det är inte bara hans fysik, träning och övningar som bidragit till att han är så stor. Tillsammans med hans personlighet, uppfostran och attityd gör det honom speciell. Det som gör Zlatan unik är att han sällan gör det som förväntas av honom och därför är svår att försvara sig emot.
– Jag tror att alla här kommer ihåg när Zlatan gör en bicicleta mot England på Friends Arena. Den stora anledningen till att han lyckas med detta från 25 meters avstånd är att han räknar ut att målvakten är utanför straffområdet och inte kan ta bollen med händerna utan måste nicka bort den. I stället för att springa mot målvakten springer därför Zlatan åt andra hållet, tar emot bollen och gör en bicicleta så att bollen far in i målet. Detta är kanske en av tidernas vackraste mål och en kombination av att han spelat många matcher, har en bra fysik men framför allt att han är kreativ.

Bild på Teo HärenNu hoppar alla höjdhopp med ryggen före

Intressant är att när nya kreativa sätt används möter de motstånd. Ett exempel inom sporten som är värd att lyftas fram är höjdhopparen Richard Fosbury. I OS i Mexico City år 1968 slog han det internationella rekordet i höjdhopp med en helt ny hoppstil – han hoppade över ribban med ryggen först och det nya hoppet döptes till Fosbury-flopp. Sedan grekernas tid har man sprungit fram till ribban och antingen hoppat, saxat eller dykt med huvudet först. Richard Fosbury insåg tidigt att om han skulle bli bäst i världen skulle han bli tvungen att hoppa på ett annat sätt...
– I början hoppade Richard kanske 150 centimeter och många sa till honom att det inte är någon idé att fortsätta med den udda hoppstilen, men när han började hoppa högre än de som hoppade med dyktekniken fick han alla tidigare motståndare med sig. Alla uppmuntrade honom att fortsätta floppa. Det här är kreativitet och nu hoppar alla på detta sätt, säger Teo.

V-stilen uppkom genom ett misstag

Jan Boklöv är en av Sveriges bästa backhoppare genom tiderna och är den som introducerade en helt ny hoppstil för backhoppare, den så kallade V-stilen. Den uppkom genom ett misstag då Boklöv sedan upptäckte att han hoppade längre än sina tidigare hopp. Han blev hånad av den övriga backeliten och fick minuspoäng trots att han hoppade längst i världen. Idag hoppar alla på det här sättet...
Eller när Peter "Foppa" Forsberg gjorde sin uppmärksammade straff mot Kanada i OS-finalen i ishockey 1994 i Lillehammer. Det är samma straff som Kenta Nilsson gjort tidigare, men ingen har tidigare gjort en liknande straffläggning i ett OS. Skottet är inte svårt att ta om man är förberedd, men den kanadensiske målvakten har inte tränat på en liknande straff tidigare och lyckades därför inte ta pucken.

Bild på Teo HärenSvenska flaggan ändrats 23 gånger

Teo berättar även att den svenska flaggan har förändrats 23 gånger genom tiderna. Sveriges första flagga var från 1523 och var ljusblå, ljusgul och randig.
– Denna ifrågasattes och en ny togs fram och så har det hållit på fram till nu och det finns inget som säger att vår flagga inte kommer att ändra utseende i framtiden. I Nya Zeeland röstar de om att ta fram en ny flagga då den tidigare tydligt visar hur de är koloniserade av England. Många invånare från hela Nya Zeeland skickade in förslag och det vinnande bidraget stämmer mer överens med den natur som representerar landet. Även denna har ifrågasatts och just nu pågår en rättsprocess huruvida den nya flaggan ska införlivas eller överklagas.

Delfiner hittar på sina egna nummer

En av de mer intressanta föreläsningarna Teo har hållit är när han föreläste i Kolmårdens djurpark i samma lokal som delfiner simmar i. Han har på sig stövlar, står i poolen och föreläser utan att någon ägnar någon notis om honom eller hans bilder.
– Det jag lärde mig efter denna föreläsning är att bara hälften av numren hittas på av människor. Här är det delfinerna som är kreativa och hittar på sina egna nummer. En anledning till detta enligt djurskötarna är att delfiner hittar på olika sätt att fånga fiskar då fiskar beter sig på olika sätt runtom i världen.
För att delfinerna ska bli ännu mer kreativa får de fisk varje gång de tänker ut något nytt.
– Även vi bör ha detta i åtanke... Belöningen av bra kreativa idéer är en investering! Uppmuntra dina kollegor när de varit kreativa – oavsett om de hittat på något som är bra eller inte.