Högskoleprovet

För att bli antagen till en högskoleutbildning måste du alltid uppfylla utbildningens behörighetskrav. Om du gör högskoleprovet ökar dina chanser att komma in eftersom du placeras i ytterligare en urvalsgrupp.

Högskoleprovet är ett nationellt studiefärdighetsprov som mäter de kunskaper och färdigheter som är viktiga för högskolestudier. Minst en tredjedel av alla platser på högskolan tillsätts med hjälp av högskoleprovet.

Högskoleprovet äger rum två gånger per år och kostar 350 kronor att skriva. Sista anmälningsdag är alltid den 15 februari inför vårens prov och den 15 september inför höstens prov.

Det finns inga åldersgränser när det gäller högskoleprovet. Du behöver heller inte vara svensk medborgare för att få göra det. Provresultatet är giltigt i fem år. Har du flera giltiga resultat gäller det bästa av dessa. Du kan göra provet ett obegränsat antal gånger.  

Provets delar 

Högskoleprovet består av fem delprov. Varje delprov mäter olika slags kunskaper och förmågor som är viktiga för högskolestudier.

  • tolkning av diagram, tabeller och kartor
  • engelsk läsförståelse
  • ordkunskap
  • läsförståelse
  • matematiska och logiska problem

Mer information om högskoleprovet kan du hitta på webbplatsen, studera.nu. Här kan du bland annat testa dig själv i det interaktiva högskoleprovet som ger en realistisk bild av hur det riktiga högskoleprovet görs. 

Tips!  

Om du gör en sökning på Google.se på ordet högskoleprov så får du upp resultatsida med annonser i högerkanten. Du kan gå in på företagens sajter och bilda dig en uppfattning om du tror att deras tjänster kan hjälpa dig att få ett bättre resultat.  

Om högskoleprovet på studera.nu  

Högskoleprovet

Läs om högskoleprovet på studera.nu. Om hur du anmäler dig och förbereder dig inför provet. (icon) Mer om högskoleprovet