Var tjugonde ung idrottare har utsatts för sexövergrepp av tränare

Nyheten publicerad | 2017-05-15

Bild på Susanne JohanssonIdrottsledare ska inge trygghet för barn och ungdomar. Men ibland agerar de tvärtom. Drygt fem procent av Sveriges idrottare har utsatts för sexövergrepp av en tränare, visar Susanne Johanssons studie.

Den 41-årige idrottsledaren misstänks för grova tortyrliknande övergrepp mot tolv tonårspojkar. Totalt handlar det om 100 brott under en tioårsperiod. Den uppmärksammade rättegången pågår just nu i Blekinge tingsrätt. Det är inte första gången en idrottsledare misstänks ha utnyttjat sin position för att kunna förgripa sig på barn. I Metros granskning av tränarövergreppen har vi tittat närmare på sju fällande domar de senaste åren. De beskriver en mörk verklighet som en del unga idrottare tvingas genomleva. Men mörkertalet beräknas vara stort – och endast en bråkdel av de sexuella övergreppen når domstolarna.

Drygt fem procent har utsatts för sexövergrepp

Enligt forskning på Gymnastik- och idrottshögskolan har drygt fem procent av alla unga idrottare i Sverige utsatts för sexövergrepp inom föreningsidrotten.
– Det var ungefär vad jag hade förväntat mig. Men det är väldigt sällan som det polisanmäls, säger Susanne Johansson, doktorand på GIH som står bakom undersökningen.
I samarbete med Statistiska centralbyrån lät hon närmare 500 slumpvis utvalda 25-åriga kvinnor och män som är eller har varit aktiva idrottare svara på enkätfrågorna. Av de som uppgav att de utsatts för trakasserier eller övergrepp var 70 procent kvinnor, samtliga förövare var män. Resultatet har tidigare publicerats i en rapport från Riksidrottsförbundet 2012. Det ingår också i Susanne Johansson avhandling som disputeras i sommar.

Läs artikeln i Metro