Springa maraton under två timmar – går det?

Nyheten publicerad | 2017-05-08

Bild på Mikael MattssonÄr det ens möjligt, kan en människa verkligen springa ett maraton under två timmar? Efter år av hemliga tester och förberedelser är det på lördagen dags för det mest seriösa försöket hittills att slå den mytomspunna drömgränsen.

Mikael Mattsson är högskolelektor på GIH och expert på konditionsidrott och uthållighetsträning. Han är övertygad om att tvåtimmarsgränsen kommer att nås, men att det kommer att ta tid.
– Jag har sagt 2037 i några sammanhang, så jag får väl stå fast vid det. Jag tror nog att de slår världsrekord i helgen, men jag tror inte att de kommer under två timmar, säger Mikael Mattsson.

Detta avgör om man kan springa maraton

Rent fysiologiskt, vad är det som avgör hur snabbt en människa kan springa ett maraton?
– Snabbheten är egentligen inget problem. Man kan springa mycket snabbare än vad man gör på ett maraton. Uthålligheten är vad det handlar om och musklernas uthållighet, att klara av att hålla samma form och samma tempo under så lång tid.

– Man behöver också tanka mycket energi. Det krävs till exempel en stor mängd kolhydrater för att bränslet inte ska ta slut. Hjärta, lungor och cirkulation hänger med, det som tar slut först under ett maratonlopp är muskler och ben.

Vikt strax över 50 kilo

Hur är den perfekta löparen byggd?
– Eftersom att det är energin som kan ta slut, så gäller det att man har en ganska liten kropp eftersom det blir lättare att fylla på tillräckligt med energi då. De män som är snabbast i världen väger strax över 50 kilo. Det handlar också om arbetsekonomi. Man kan säga att kondition dels handlar om hjärta och lungor, dels om hur snabbt man springer på en viss mängd energi. Löparna som är uttagna av skoföretaget har valts ut bland annat eftersom de har jättebra arbetsekonomi.

Se inslaget från SVT Nyheter

Läs artikeln från SVT Vetenskap

Se inslaget om hur snabbt du ska springa för att komma under två timmar