Lyssna på Peter Schantz i podden under sommaren!

Nyheten publicerad | 2017-07-10

Bild på Peter SchantzI podden Health and Wealth intervjuas Peter Schantz om hur cykling kan öka folkhälsan och underlätta för att fler rör på sig. Dessutom sparas det cirka 2,5 miljarder kronor i hälsoekonomisk vinst om 110 000 personer i Stockholm cyklar till jobbet i stället för att ta bilen.

Studien bygger på ett skapat scenario där personer i mellan 16 och 65 år cyklar till sina arbetsplatser eller skolor. Denna siffra grundar sig på om de kan cykla till jobbet på 30 minuter eller mindre. Den genomsnittliga tiden ligger på runt 14 minuter.
– Förutom att pengar sparas så undviker 60 personer per år att dö en förtida död. Men det reella värdet är större då det även medför att vi får bättre luft.

Bilen är norm

Tidigare har Peter uttalat sig om att i stället för att politiker satsar 700 miljoner på miljöbilar i stället för att satsa på elcykelspremie. Hur har detta tagits emot av politiker?
– Miljö- och finansdepartementet diskuterar detta men det problematiska idag är att bilen är norm.

Valde det amerikanska samhället

Efter andra världskriget valde de svenska politikerna att satsa på det amerikanska samhället till skillnad från Köpenhamn. I Stockholm har antalet cyklister under sommarsäsongen ökat från 6-7 procent till 18 procent och Köpenhamn har 40 procent men satsar på 50 procent.
– För att Stockholm ska kunna möta denna efterfrågan krävs stora flödesökningar och där även fler vill ta med sig cykeln när de reser kommunalt, men det går inte på varken buss eller tunnelbana. Det går däremot att ta med cykeln på pendeltåget men inte under rusningstid. Dessutom har Karlbergs station tagits bort på och ersatts av Citybanan. Många vill ta med cykeln till arbetet och den frihet det ger och här måste politiker tänka om.  

Underlätta för medarbetarna att börja cykla

Peter berättar också att miljöpsykologer sett att vi människor tenderar att överskatta avstånd. Det är en orsak till att många undviker cykeln – det känns för långt helt enkelt. Han förklarar också att det mest avgörande för att få människor att göra beteendeförändringar är att låta dem prova.
– Får du prova att cykla till jobbet så kanske du upplever hur skönt det är att röra på sig samtidigt som man upptäcker att det inte var så långt som man trodde.

Här kommer förstås en blinkning till arbetsgivare som vill satsa på sina medarbetares hälsa: uppmuntra dem att testa cykelvägen till jobbet.

–Erbjud lånecyklar, duschmöjligheter, parkering… Gör det enklare. för medarbetarna att ta cykeln till arbetet.

Lyssna på hela intervjun